ThiemeMeulenhoff – 277 jaar geschiedenis in 10 verhalen

0037 0916 0009 Werkplaats aan de Heukestraat, 1942.

SZU002024377 ThiemeAl is het bedrijf bijna vijftien jaar weg uit Zutphen, de naam Thieme klinkt de meeste Zutphenaren nog steeds bekend in de oren. De uitgeverij is nu in Amersfoort te vinden onder de naam ThiemeMeulenhoff. Sinds enkele weken verschijnen er op de website van deze uitgeverij verhalen over de geschiedenis van het bedrijf: ThiemeMeulenhoff – 277 jaar geschiedenis in 10 verhalen. Omdat de wortels van de uitgeverij in Zutphen liggen, brengen we deze verhalenreeks graag onder de aandacht.

Thieme en Schillemans

Inmiddels zijn er al drie verhalen op de speciale webpagina van ThiemeMeulenhoff verschenen. Deze verhalen zijn geschreven door Judith Gussenhoven, oprichter en directeur van History Now, een bureau gespecialiseerd in het schrijven van bedrijfsgeschiedenissen.
In haar eerste artikel beschrijft Gussenhoven de reis van Carl Anton Thieme van het Duitse Wesel naar Zutphen. Die reis was in het jaar 1788. Na een aanvankelijke “nee” op zijn sollicitatie bij de kleine boekenwinkel van Van Eldik, wordt hij toch aangenomen. Hier werd de basis gelegd voor een bedrijf dat tot de grootste werkgevers van Zutphen zou gaan behoren. Dat de eerste jaren van de ambitieuze Thieme in Zutphen niet gemakkelijk waren, weet Gussenhoven met een soepele schrijfstijl duidelijk te maken.

In verhaal 2 speelt Thiemes oudste zoon Carl Albert een hoofdrol. Hij was drukker en uitgever van de Arnhemse Courant en kwam wegens majesteitsschennis in conflict met de staat. Zutphen komt weer aan bod in verhaal 3. Inmiddels heeft Schillemans de uitgeverij en drukkerij van Thieme overgenomen. Hij vindt een gat in de markt door De Vacature uit te geven, een vacatureblad voor onderwijzers.

Regionaal Archief Zutphen

Bij haar artikelen maakten Gussenhoven en haar team van History Now veel gebruik van het Thieme-archief dat bij het Regionaal Archief Zutphen (RAZ) in bezit is. Dat valt vooral op als je het notenapparaat bij de artikelen raadpleegt en bij de bronvermeldingen van de afbeeldingen. Dagenlang deden de historici van History Now onderzoek in de studiezaal van het RAZ. Zij raadpleegden er tientallen dossiers en niet alleen uit het Thieme-archief.
Ook op afstand kon het RAZ de mensen van History Now goed bedienen. Er werden 22 complete inventarisnummers uit het Thieme-archief gescand met in totaal ruim 600 scans. Deze getallen lijken misschien niet indrukwekkend als je gewend bent om A4’tjes met een sheetfeeder te scannen. Bij het scannen van historische documenten ligt dat anders. Er werden bijvoorbeeld scans gemaakt van registers met een groot krantenformaat en dossiers met documenten van wisselend formaat. Het A4’tje, A5’je enzovoort bestaan “nog maar” 100 jaar. Daarvoor was het zo’n ratjetoe aan formaten dat een modern scanapparaat meteen gaat piepen. Bovendien moeten de documenten netjes op de foto. Dus moeten de vouwen eruit en de scheuren zorgvuldig geplakt. Het aardige van deze scan-on-demand-functie is dat alle scans ook voor andere onderzoekers meteen zichtbaar zijn op de website.

Op het web en in boekvorm

Alle artikelen over de geschiedenis van ThiemeMeulenhoff zijn te volgen op deze webpagina. De verhalen worden in juni 2024 gebundeld en als papieren boek uitgegeven.

Op de foto's:

Boven: Werkplaats aan de Heukestraat, 1942.

Rechts: Het papiermagazijn aan de Spiegelstraat is sinds 1975 het archiefdepot van Zutphen.

Onder: Het kantoor aan de Groenmarkt, circa 1910.

SZU002023819