Gravure van Christina door Simon de Passe (National Gallery London).

Medisch receptenboek

In het Oud Rechterlijk Archief Zutphen bevindt zich een medisch receptenboek dat al jaren bekend staat als het "heksenboek". Dit manuscript is in 1613 in Keulen geschreven door Christina Poppincks. Aan de transcriptie, de hertaling en het historisch onderzoek wordt door een team van deskundigen gewerkt.

Christina en...

Inmiddels is bekend dat Christina een zeer zelfstandige vrouw was, die door velen vanwege haar medische kennis werd gewaardeerd en een huis had in Amsterdam. De transcriptie is inmiddels afgerond en wordt momenteel gecontroleerd. Er zijn in ieder geval twee handscriften in het manuscript; het is dus niet alléén door Christina geschreven! Bent u benieuwd naar het boek? Het is gescand en online door te bladeren in het archievenoverzicht.

Portret

In de National Portrait Gallery in Londen wordt een afbeelding van Christina bewaard. De Antwerpse graveur Simon de Passe maakte het portret in 1615. Hij vermeldde daarbij Christina's lijfspreuk: Honneur passe richesse (de eer overstijgt de rijkdom) en in het Latijn een dankbetuiging aan deze bijzondere vrouw.ChristinaPoppinck