Religieus Erfgoedroute...

Foto wandeling BroederenkerkEen nieuwe stadswandeling verbindt religieus erfgoed in de binnenstad van Zutphen met elkaar. Het Erfgoedcentrum Zutphen van de gemeente en de stichting Zutphen Promotie hebben deze Religieus Erfgoedroute samen ontwikkeld. Hierbij hoort een boekje met intrigerende verhalen over de gebouwen en hun gebruikers. Dit is gratis af te halen bij de VVV.

Zutphen kent een rijke religieuze geschiedenis. De gebouwen waarin de religies werden gehuisvest en uitgeoefend getuigen daarvan. Tien daarvan zijn opgenomen in deze route; van een grote kerk zoals de Walburgiskerk tot een verstopte plek zoals de Schuilkapel. Ze hebben elk hun eigen verhaal en geschiedenis, zijn al heel oud of juist relatief jong en vertellen bekende verhalen maar ook onontdekte spannende geschiedenissen.

In het boekje bij de route staan de verhalen over het gebruik van de gebouwen, aangevuld met anekdotes. Het boekje met de route is gratis af te halen bij de VVV aan de Houtmarkt.


www.inzutphen.nl

...met audiotour

Audiotour religieus erfgoed met Anne Stolwijk Eline Abbink wethouder Mathijs ten Broeke en Hendrik Haafkens“Goedendag, eerwaarde luisteraar!” Met die woorden verwelkomt monnik Zacharias wandelaars in de audiotour Religieus Erfgoed. Deze audiotour is een nieuwe toevoeging bij de onlangs verschenen wandelroute Religieus Erfgoed. Wethouder Mathijs ten Broeke mocht als eerste met Zacharias op stap.

Monnik Zacharias is een van de stemmen in de audiotour. Hij bevindt zich in goed gezelschap van historische figuren die met de stad verbonden zijn, zoals Margaretha van Dampierre (de vrouw van graaf Reinoud I van Gelre) en Walburga, de beschermheilige van Zutphen. Samen leiden ze de bezoeker langs het religieus erfgoed van de stad en verhalen ze over de gebouwen waarin de religies waren gehuisvest en wat zich daar afspeelde. De route komt langs tien gebouwen, variërend van de verstopte Schuilkapel tot de imposante Walburgiskerk.

Ga dus mee met Zacharias “op pad door Zutphen, langs bijzondere, religieuze plekken. U zult zien: er is meer tussen hemel en aarde”, belooft Zacharias.

Gratis te downloaden

De audiotour is gratis te downloaden. Download de app Podcatcher Audio Guide, zoek “Stedelijk Museum Zutphen” en start bij een van de gebouwen. De bijbehorende flyer met plattegrond en downloadinstructies is verkrijgbaar bij de VVV aan de Houtmarkt en binnenkort bij de deelnemende kerken. De audiotour is ook beschikbaar in het Duits en Engels.