De Geboorte van Nederland startte in 1572

Logo 1572 Geboorte van NederlandIn 2022 kijken we met 39 gemeenten terug naar 1572, het jaar van de "Geboorte van Nederland". Op de website Geboortevannederland.nl staat te lezen dat de jaren 1572 e.v. het begin markeren van een gezamenlijke zoektocht naar: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. Deze vier v’s waren en zijn nog steeds belangrijk in de vorming van de Nederlandse identiteit.

Deze v’s zijn voor de één vanzelfsprekend, maar een ander kan deze afwijzen. In soms hevige debatten zoeken we naar en vragen we ons af, wie we zijn, wie daar bij (mogen) horen, hoe we verbonden zijn met elkaar en hoe onze verdraagzaamheid is in dit alles. Het blijft een discussie die nooit ophoudt.

Bewust maken

De samenwerkende gemeenten in dit themajaar worden aangeduid als SW 1572. Het SW 1572 wil in dit themajaar alle Nederlanders bewust maken van de strijd die vanaf 1572 is geleverd om het vrije Nederland van nu te zijn. Dit doen ze door het maatschappelijke gesprek te bevorderen over de onderliggende waarden van toen en nu: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. Ze willen samen de jongeren bewust maken van hun rol in de maatschappij en onze veelzijdige geschiedenis van het themajaar bekend maken bij een breed publiek.

Belangrijke waarden

Het SW 1572 herdenkt dit jaar het begin van de Geboorte van Nederland en grijpt het moment aan om het gesprek te voeren over hoe we in onze huidige samenleving omgaan met deze belangrijke waarden.
Op de website van Geboortevannederland.nl staan alle gemeenten vermeld die meewerken aan dit themajaar. Daar kunt u in de loop van dit jaar van elke gemeente een kleine introductie lezen en zullen er prenten te zien zijn van de gemeenten in het themajaar. Van enkele gemeenten is ook al een invulling van activiteiten terug te vinden op de website. Kijk daarvoor bij de kalender op de site. Wat te denken van de 1 aprilviering van de bevrijding van Brielle, de nationale stedenvergadering in Dordrecht of een stadswandeling met Prins Maurits in Bredevoort? Activiteiten van Vlissingen tot Noardeast-Fryslân. In Zutphen houden we ook diverse activiteiten rondom dit thema. Op de site staat het Stedelijk Museum Zutphen al vermeld met een tentoonstelling over de 1000-jarige geschiedenis van de vesting Zutphen. Getiteld: Als stadsmuren konden spreken…

Door de samenwerking van deze 39 gemeenten wordt ons door het hele jaar heen een keur aan activiteiten, tentoonstellingen en lezingen voorgeschoteld. Houd de kalender in de gaten en laat u meevoeren naar de Geboorte van Nederland.

Kijk op InZutphen.nl/1572 voor alle activiteiten in dit themajaar (die pagina is ontwikkeling).

(Bron: www.geboortevannederland.nl)