Charterproject

Het RAZ heeft een grote collectie charters. Een charter is een (meestal Middeleeuwse) oorkonde waarin afspraken zijn vastgelegd. Veel van deze oorkondes zijn van perkament en zijn goed bewaard gebleven. Dit komt omdat perkament een stevig materiaal is, maar ook omdat charters meestal zorgvuldig werden bewaard. Ze dienden immers als bewijsstukken van bijvoorbeeld eigendom van grond. Toch zijn veel charters in de loop van de eeuwen vies geworden. Tijd voor een schoonmaakactie!

Veel (vrijwilligers)werk

Vrijwilligers zijn met ondersteuning van de medewerkers begonnen met het reinigen, digitaliseren en nader beschrijven van alle charters die bij het RAZ worden bewaard. Archief voor archief maken ze de charters schoon, waarna ze foto's nemen. Ook de zegels worden schoongemaakt en van ieder zegel wordt een aparte foto genomen.Charterschoonm

Chartercollectie

In de chartercollectie heeft het RAZ alle charters opgenomen die bij het archief worden bewaard. Dit zijn er meer dan 6000. In de charterdatabase zijn de foto's te zien, samen met het regest, informatie over het oorspronkelijke archief- en inventarisnummer en de zegelaars. Als er een transcriptie beschikbaar is, wordt deze ook toegevoegd. In de collectie kan worden gezocht op naam of trefwoord. Ook kun je filteren op periode en of er een zegel aanwezig is. De afbeeldingen van de charters kun je kostenloos downloaden en opslaan. Nog niet alle charters zijn gefotografeerd, maar langzamerhand voegen we steeds meer afbeeldingen toe.

Naar de chartercollectie.